Читај ми!

Глад и расипање

Јелена Шијан и Слободан Цвејић

На Светски дан хране не говоримо само о праву на храну као људском праву, већ о апсурду нашег друштва - док једни немају сигуран оброк, други бацају тоне хране.

Храна је више од потребе, она је друштвено огледало. Показује ко има приступ основним ресурсима, а ко живи у ризику од сиромаштва и глади; ко може да бира здраво, а ко је принуђен на „празне калорије".

Како је могуће да у 21. веку истовремено говоримо о глади и расипању? Колико људи у Србији живи у ризику од сиромаштва и глади, а колико хране годишње бацимо? Зашто је нутритивно богата храна привилегија, док је „брза" доступнија него икада? Да ли оно што једемо говори о нашим друштвеним неједнакостима, култури и вредностима?

Гости у студију су председница хуманитарне организације Банка хране Београд, Јелена Шијан, и професор социологије Слободан Цвејић.

Емисију припрема и води Аријана Хандан.

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом