Читај ми!

„Чувајте (ми) Југославију" и „Активитет: 100 година надреализма"

Биљана Црвенковић, Радован Цукић, Уна Поповић

Крену лађа заљуља се вода -

Прати Краља француска господа.

Но шта чини ратна морнарица

Кука морем као кукавица.

...

Хита, кука колико је кадра,

Носи тело Краља Александра.

Прко мора у црно поноћи

Докле сване у Сплит мора доћи.

 

Радован Бећировић Требјешки, 1936.

Поводом 90 година од атентата на краља Александра I Карађорђевића у Марсељу, у Музеју Југославије отворена је изложба „Чувајте (ми) Југославију". Изложба прати друштвено-историјске околности у земљи након атентата и проматра како је креирано сећање на краља у циљу очувања интегралне Југославије.

Ова комплексна, мултидисциплинарна изложба  бави се атентатом на Витешког Краља, али и свиме што је уследило: сахраном (која је у то време била светски догађај), монументалним наслеђем (односно, траговима који су преживели), неговањем сећања на југословенског владара међу народом, као и стварањем мита о његовим последњим речима.

У Златном пресеку део ауторког тима Биљана Црвенковић и Радован Цукић говоре о чувању историје...

У другом делу емисије најавићемо изложбу у Музеју савремене уметности у Београду „Активитет: 100 година надреализма",  која ће бити отворена у суботу, 19. октобра  у 13 часова.

Аутор концепта и кустос је Сања Бахун, професор и декан Факултета уметности и хуманистичких наука на Универзитету у Есексу, а кустоси изложбе су  Александра Мирчић, Уна Поповић и Жаклина Ратковић.

Изложба је део истоименог пројекта који обележава стогодишњицу надреализма у Србији и свету – сто година од излажења првог Манифеста надреализма Андреа Бретона и сто година од издавања првих публикација и активности Београдског надреалистичког круга у јесен 1924. године. Пројекат обухвата блиску сарадњу три институције – Музеја савремене уметности, Музеја примењене уметности и Института за књижевност и уметност – као и већег броја других институција и организација.

Циљ је да представи, на најкомплетнији начин до сада, целовиту продукцију надреалистичког круга у различитим медијима, и одабрана дела из дугог живота надреализма – дела ствараоца београдског надреалистичког круга  или дела уметника која су настала под јаким утицајем или у саодносу са надреализмом, као и мали број, строго изабраних, савремених одговора на нашу надреалистичку продукцију.

У Златном пресеку биће кустос Уна Поповић.

Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи