Читај ми!

„Молитва као Милосрђе. Алфонс Муха и Предраг Ђаковић” и „Свет мозаика Ђуре П. Радловића”

Тијана Палковљевић Бугарски, Данило Вуксановић, Јовица Тркуља

Након прошлогодишње изложбе Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја” која је спојила два велика сликара различитих националности, Галерија Матице српске и ове јесени поново представља дијалог између два ствараоца. Изложба Молитва као Милосрђе” спојила је чешког сликара Алфонса Муху и Предрага Ђаковића, савременог српског уметника који живи и ствара у Прагу.

Изложба представља дијалог између уметничких дела два сликара из различитих епоха: Алфонса Мухе, који је стварао у другој половини XIX века и првој половини XX века, и Предрага Ђаковићa (1964), савременог уметника. Тематски, изложба приказује страдања српског, чешког и јеврејског народа која су се десила у XX веку, указује на немиле догађаје које не смемо да заборавимо, али их снагом уметничког исказа урезује у колективно памћење како се не би никад више поновили. Публика ће имати прилику да се први пут сретне са монументалним делом Алфонса Мухе „Милосрђе” из 1886. године (154 x 451 cm) и три цртежа из зреле фазе стваралаштва из приватних збирки чешких колекционара. Мухина дела инспирисала су Предрага Ђаковића за стварање уметничких радова и инсталација, те је на такав начин у сопственом уметничком опусу пружио нови оквир холокаусту као непресушном извору за уметничко стваралаштво. Девет композиција Предрага Ђаковића изведених у различитим материјалима, заједно са још четири дела Алфонса Мухе, тумаче на савремен начин трагедију наше цивилизације у ускомешаном историјском току.

Гости Златног пресека су др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС и др Данило Вуксановић, аутор изложбе, кустос и заменик управника ГМС.

У РТС Клубу, 3. окобра биће представљена монографија др Јовице Тркуље Свет мозаика Ђуре П. Радловића”.

Поред текстуалног дела који би читаоцима приближио животни и стваралачки пут једног од најзначајнијих мозаичара у региону, књига у другом делу садржи фотографије најважнијих мозаика сакралне тематике. У њој је приказан живот и зидно сликарство проф. Ђуре Радловића. Њгови мозаици налазе се у многим црквама и манастирима. Међу њима су: Капела Свете Петке на Калемегдану у Београду, Црква Светог Марка на Ташмајдану, Црква Петра и Павла на Топчидеру и многе друге. Круна Радловићевог рада је мозаик Христа Спаситеља на престолу који је августа 2022. године завршен у Цркви Светог Марка у Београду.

У трећем делу књиге садржани су записи о Ђури Радловићу и његовом делу које су написали многобројни научници и професори. Најзад, у четвртом делу књиге су прилози који садрже фото-документацију о Ђури Радловићу, која је својеврсна прича о његовом животном путу и делу.

За свој рад на развоју сакралне уметности добио је архијерејско признање Грамату. Добитник је и плакете Универзитета уметности у Београду. Ова монографија представља вредан документ о лепоти српске сакралне уметности, а о њој ће у Златном пресеку говорити аутор, др Јовица Тркуља.

Емисију води Тања Живковић.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи