Читај ми!

,У потрази за нечим" и ,,Меморијал Соња С."

Ричард Дикон, Мрђан Бајић, Зденка Бадовинац

Познати британски вајар, члан Краљевске академије уметности и носилац Ордена Британске империје части Ричард Дикон поново је у Београду, где је синоћ у САНУ одржао предавање под називом „У потрази за нечим", под којим ће 19. септембра у Галерији ДОТС у Доњем граду Београдске тврђаве бити отворена и његова прва самостална изложба у Србији. Овај британски уметник Београђанима је познат и као један од аутора, заједно са српским колегом, угледним професором Мрђаном Бајићем, монументалне скулптуре „Одавде донде", постављене 2019. а њом од Бетон хале на левој обали реке Саве почиње пасарела која је спаја са Београдском тврђавом.

Београдска публика ће имати привилегију да се прва сусретне са медијски разноврсним радовима који су настали у пандемијским условима враћања сопственим ресурсима. Изложбом ће бити обухваћена дела од отисака на полиестеру, монументалних скулптура у дрвету, керамичких радова, затим композиција проистеклих из експеримената током сечења дрвета до циклуса скулптура валовитих површина које рефлектују уметниково размишљање у изолацији на тему отисака људског стопала.

Једном стилском ознаком или темом немогуће је обухватити Диконов стваралачки опус који карактерише флуидност у приступу, обликовану одабиром самог материјала на почетку стваралачког процеса. Смелост у уметничком експерименту и особен цртеж препознају се као једина константа у уметниковом раду.

Кустоскиње изложбе су Мирјана Душић и Љуба Јовићевић, а у Златном пресеку чућемо део са предавања Ричарда Дикона кaо и професора Мрђана Бајића који говори о значају и сарадњи.

Други део емисије посвећујемо 32. Меморијалу Надежде Петровић „Меморијал Соња С.” који ће свечано бити отворен 21. септембра у 13 часова у Уметничкој галерији Надежда Петровић” у Чачку, према концепцији и селекцији кустоскиње Зденке Бадовинац из Словеније и представиће се 25 уметника и уметничких група.

Назив 32. издања Меморијала Меморијал Соња С." односи се на две значајне жене рођене у Чачку, кључне уметнице у својој области у историји Југославије. Прва је Надежда Петровић (1873–1915), једна од најзначајнијих експресиониста, импресиониста и фовиста из региона, а друга је легендарна глумица Соња Савић (1961–2008). Обе су биле не само изузетне уметнице, већ и друштвено активне жене и феминисткиње.

Сам назив, који се односи на глумицу Соњу Савић, нема много везе са њом као конкретном особом. Она је представљена именом, али је њено презиме написано скраћено. Њено име у називу изложбе служи само као метафора за улогу која дефинише оквир овог концепта.

Меморијал Соња С.” се базира на идеји уметника као некога ко оспорава опште прихваћена правила друштвених, родних, класних и геополитичких улога, чак и улога које превазилазе пуке људске односе и задиру у поље односа међу врстама. У погледу класних улога, радови са ове изложбе баве се различитим условима рада и културном продукцијом. Што се тиче родних улога, уметнике и уметнице занима положај жена и квир особа у одређеним историјским ситуацијама. У погледу врста, ова изложба ће пратити постхуманистичке ставове, а у светлу геополитичких улога различите минорне положаје људи и њихових земаља.

Гошћа Златног пресека је селекторка Зденка Бадовинац.

Емисију води:Тања Живковић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи