Читај ми!

Амерички председнички избори 2024. године - Доналд Трамп и Камала Харис

Радомир Михајловић и Стеван Гајић

Трка за америчког председника 2024. године показала се као једна од неизвеснијих и напетијих предизборних кампања у америчкој модерној историји. Пуна неочекиваних обрта, повлачења и пружања подршке, покушаја атентата као и запаљиве и опасне реторике са обе стране још увек је неизвесно ко ће однети победу у новембру. Ово су 60. председнички избори и одржаће се у уторак 5. новембра. Номиновани за председника су Камала Харис, актуелна потпредседница САД и кандидаткиња Демократске странке, и испред Републиканске странке бивши председник САД бизнисмен Доналд Трамп.

Првобитно је актуелни председник САД Џо Бајден требало да буде кандидат демократске странке  међутим након лошег наступа у дебати против Трампа крајем јуна, Бајден се повукао из трке и подржао своју потпредседницу Камалу Харис као кандидаткињу за председника. Мало пре тога Трамп је преживео покушај убиства на митингу у месту Батлер у Пенсилванији. Недавно су два истакнута бивша члана Демократске странке који су постали независни политичари, Роберт Ф. Кенеди Џуниор син Бобија Кенедија и Тулси Габард са Хаваја, подржали републиканца Трампа. Док се на недавно одржаној дебати Харисова хвалила подршком бившег потпредседника САД током Бушове администрације, Дика Чејнија познатог ратног хушкача и архитекте америчког двадесетогодишњег рата у Ираку.  Дебата Харис-Трамп је показала да је ситуација још увек неизвесна и да ће превагу донети гласање у 7 тзв. „swingstates" или „battleground states" („државе бојишта") у којима ће се водити љута борба за гласове између републиканаца и демократа. И последња вест од јуче је да је Доналд Трамп избегао још један покушај атентата овог пута на Флориди на својим теренима за голф. 

О ситуацији у Америци, о томе како медији извештавају о изборима, о Трампу и Харисовој и о ономе што нас чека у наредне 4 године говоре Радомир Михајловић, професор на Њујоршком институту за технологију и Стеван Гајић, политиколог и професор на Московском државном институту међународних односа.

Емисију припремио и води Марко Ђурић.

 

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи