Читај ми!

Миса у це-молу КВ 427 Волфганга Амадеуса Моцарта

Већина Моцартових вокалних остварења настала је у салцбуршком периоду, до 1781. године када се композитор преселио у Беч.

Како у Бечу није био везан за цркву, у последњој стваралачкој фази написао је само три духовна дела. Осим Реквијема и мотета Ave verum, тада је настала и Миса у це-молу КВ 427, Моцартова најопсежнија и најамбициознија духовна композиција, која је очигледно настала под утицајем Бахове и Хендлове музике, али која је остала недовшана.

          Сам Моцарт је завршио ставове Kirije и Glorija, као и већи део Sanktusa, док су из става Kredo пронађена само два одломка. Остатак Kreda и цео Agnus dei су недостајали, те се композиција данас изводи без ових уобичајених ставова мисе. Мису у цe-молу Волфганга Амадеус Моцарта моћи ћете да слушате у извођењу вокалних солиста: Илеане Котрубас, Кири Те Канаве, Вернера Крена и Ханса Сотина, хора „Џон Алдис” и Новог филхармонијског оркестра, којима диригује Рејмон Лепар.


Емисију уређује и води Бојана Жижић.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару