Читај ми!

(Не)брига о српском културном наслеђу

Адам Црнобрња, Јасмина С. Ћирић, Александра Момчиловић Јовановић

„Када бих поново почињао, почео бих са културом" Жан Моне

За идентитет, али и опстанак сваког народа велики значај чини културно наслеђе. Оно заузима и важно место  на светској културној мапи. Србија је показала свест о томе да је велика опасност од занемаривања па чак и нестајања материјалног и нематеријалног културног  наслеђа, а оно је битно за идентитет људи који живе на једном простору. Да ли је културно наслеђе довољно препознато? Некада, немаран однос институција према културном наслеђу и очување баштине препуштено је појединцима и ентузијастима који разумеју њен значај и вредност.

Зашто смо спремни олако да се одрекнемо онога што смо наследили из прошлости? Да ли довољно бринемо о културном и историјском наслеђу, у Споровима у култури кроз примере из археологије, етнологије и историје уметности...

Како утицати на спречавање идентитетског брисања српског културног наслеђа? Када говоримо о културним добрима Републике Србије, каква је актуелна ситуација са споменицима на Косову и Метохији? Како тумачити извештај УНЕСКО да су српски споменици задржани на Листи светске баштине у опасности? Како се усмена грађа третира у сродним установама и организацијама у региону? Како очувати археолошка налазишта и да ли атрактивна локација вреди више од наше историје и идентитета? 

О овим питањима у Споровима у култури  говоре др Адам Црнобрња, археолог, председник Српског археолошког друштва,  Александра Момчиловић Јовановић, етнолог, виши кустос Музеја Југославије, др Јасмина С. Ћирић, историчар уметности, доцент Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Емисију води Тања Живковић.

 

 

 

 

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару