Читај ми!

Симфоније Петра Чајковског

Септембарски циклус емисија Како слушати музику, биће посвећен симфонијама Петра Чајковског. У првој емисији уредница Горица Пилиповић представиће прве две.

Симфонија је најлирскија од свих музичких форми, она која је способна да најпотпуније изрази све оно за шта не постоје речи, а што се просипа из душе и жели да буде исказано", сматрао је Чајковски. И у овим речима налази се кључ за тумачење његових симфонија. Оне су, наиме,  моћни, технички захтевни есеји о односу садржине и форме. Богате у погледу музичке садржине оне истовремено задовољавају све захтеве интегрисане, кохерентне структуре. Другим речима, Чајковски је у њима помирио свој руски идентитет и врхунску форму западно-европске музике, спојио је симфонијску логику немачке школе са руском субјективношћу и осећајношћу. Чувени диригент Феликс Вајнгартнер говорио је да ако желимо да упознамо Русију и Русе довољно је да слушамо само два музичка дела – II симфонију Бородина и VI Чајковског.

 

 

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару