Читај ми!

Немачки идеолошки коктел – од фабрике до препродавца идеја

Гост „Гозбе“: Душан Достанић

Немце заслужено или незаслужено бије глас да су хладни, суздржани, рационални и калкулисани, као и да је и њихова политика увек плод некаквих строгих рачуница које се спроводе у дело без емоција и страсти. Али ако погледамо историју Немачке за последњих сто година, видећемо земљу и народ који су све идеологије XX века проживели у својим најекстремнијим облицима, било да је реч о империјалном милитаризму, фашизму, комунизму, или – глобализму и либерализму. Хроничној несхваћености Немачке као духовног и културног простора доприноси и чињеница да се последњих неколико деценија понаша упадљиво провинцијално у односу на глобалне, трансатлантске трендове, па је лако претпоставити да су идејна кретања у овој земљи само дериват већ виђених парадигми са друге стране океана.

Али да ли је то тако? Политичка сцена Немачке разапета је између великог идеолошког шаренила међу самим играчима на сцени на једној, и изузетно скучених оквира идеолошке политкоректности која влада у немачким медијима и политичкој јавности на другој страни. Ти оквири, још једном, на први поглед делују као плод преписивања трансатлантских матрица, али имају много локалних специфичности које проистичу из, благо речено, колоритне историје ове земље и народа у XX веку, али и из чињенице да су немачке земље пре уједињења биле један од највећих расадника политичких идеја у свету.
Како стоје ствари са политичким идејама у модерној Немачкој, шта се код њих подразумева под либерализмом, социјализмом и фашизмом, колико је могуће говорити о новим политичким идејама, а колико о политичком клинчу, и која је улога коју немачка политичка култура игра у данашњој Европи, појасниће нам политиколог Душан Достанић.

Аутор „Гозбе“: Никола Танасић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи