недеља, 11. авг 2024, 13:00
Номадска кухиња
Важећем правилу да први сусрет са другим културама најчешће долази преко уметности треба некада додати појашњење – уметност преко које се људи у највећем броју случајева упознају јесте: уметност кувања.
Храна коју неки нама мало познати народи једу, начини на који је служе или њоме чашћавају своје госте, неретко је први извор информација које стичемо о тим људима.
Штавише, приче које извиру из кухињског лонца говоре о онима који стоје око њега подједнако добро колико и музика коју негују или епови које преносе с колена на колено. У данашњем Путу свиле завирићемо у тајне традиционалних кухиња номадских народа који настањују пределе централне Азије - Киргиза, Казаха, Узбека, Ујгура, Какаша, Монгола.
Аутор емисије је Ивана Комадина.
Коментари