Читај ми!

Лана Басташић

Гошћа емисије је књижевница Лана Басташић.

 

Лану Басташић читалачка публика најпре зна по роману „Ухвати зеца”, који је код нас објавила издавачка кућа Контраст 2018. године, а реиздала Бука 2020. За овај роман, који је преведен на бројне језике, освојила је Европску награду за књижевност. Лана Басташић је објавила и неколико збирки прича, једну књигу поезије, а током 2023. и 2024. боравила је на књижевној резиденцији програма DAAD у Берлину. У Београду је ове седмице учестовала на догађају „Наша земља”, који је био посвећен савременој палестинској поезији, а на иницијативу песникиње Селме Асотић.

Са Ланом Басташић данас ћемо разговарати о осећању са којим се враћа на Балкан после боравка у Немачкој, писању путописа, снази књижевне речи у савременом тренутку, као и значају преводилаца и плановима за наредни период.

У јеку лета културних догађаја је све мање, те ћемо данас превасходно говорити о занимљивим и важним књигама које су објављене током ове године, а које долазе из различитих области. Биће, дакле, речи о роману „Нисам изашла из своје таме” Ани Ерно (Штрик), затим о књизи „Позориште” Александра Милосављевића (Народно позориште Тимочке крајине „Зоран Радмиловић”), „Партизански вестерн Жике Митровића” Недељка Ковачића (ФЦС), а поводом одласка најзначајнијег преводиоца са мађарског Арпада Вицка, осврнућемо се на значај његовог вишедеценијског рада. Препорућићемо вам и одлазак на изложбу „Опажена периодичност” Данила Пауновића, која је отворена ове седмице у Галерији Графички колектив у Београду.

 Емисију припрема и води Сара Арсеновић.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи