Читај ми!

Зоран Ерић

Др Зоран Ерић - "Београдска уметничка сцена - од центра до периферије и назад" у зборнику "Нова повезивања - од сцене до мреже", Факултет за медије и комуникације

У Знаковима је већ неколико пута указано на значај зборника "Нова повезивања - од сцене до мреже" Факултета за медије и комуникације, с текстовима наших еминентних теоретичара и историчара уметности који разматрају позицију уметности у савременом друштву, пре свега јер обогаћује домаћу теоријску мисао о уметности и то кроз различитост погледа, чиме је, после дуго времена, створено полемичко окружење.

Основна теза око које су се окупили аутори јесте да је некадашња сцена, на којој се одвијао спектакл, нестала и да је њено место заузела мрежа. Како бисмо што више приближили те погледе на савремену сцену одлучили смо да поједине текстове појединачно представимо, а самим тим и дубље проникли у актуелни уметнички тренутак.

У тексту "Београдска уметничка сцена - од центра до периферије и назад" др Зоран Ерић, историчар уметности и кустос, анализира однос локалног и глобалног, а потом и односа центра и периферије на примеру Београда. Ерић указује да се модел глобалног, како су га поставиле мултинационалне компаније у ери либералног капитализма, данас модификује локалним специфичностима, и прихвата као израз нових околности, Латурова кованица "глокално". У тексту он ову тезу развија кроз пример Београда и његових институција културе, пре свега кроз улогу Музеја савремене уметности у промењеним околностима, како глобалним тако и локалним.

Гост Знакова биће др Зоран Ерић.

Уредник и водитељ ЗнаковаСава Ристовић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије