Читај ми!

Фреди Станисављевић

Џез трубач

Диплому основних и мастер студија трубе и музичке педагогије стекао је на Слобомир универзитету.  Још током средњошколских дана свирао је у Филхармонији младих „Борислав Пашћан", Симфонијском оркестру РТС-a  и тадашњем великом Џез оркестру Радио Београда. За време школовања освојио је Прву савезну и Прву републичку награду СФРЈ,  а добитник је и неколико фестивалских и специјалних награда у области класичне музике. Године 1994. наставио је едукацију на  Одсеку за џез музику на Музичкој академији у Грацу, код Едуарда Холтанера  и већ током прве године постао члан Универзитетског биг бенда,  који је водио Стјепко Гут, а са којим су наступали велики светски џез музичари (К. Тери, Б. Бејли, Б. Шо, Б. Брукмајер и други).  По повратку у Србију, постао је стални члан Биг бенда РТС-а, и као трубач-солиста овог састава наступао са еминентним солистима попут  Р. Чарлса, Џ. Фадиса, Д. Шур, П. Кинга, Б. Голсона, А. Фан Ројена и многих других. Усавршавао се код Џона Фадиса и Милета Павловића.
Од 2003. године је први трубач (lead trumpet) Биг бенда, а 2005. је изабран да представља Србију у оркестру European Jazz Youth Orchestra,  који је под вођством аранжера, диригента и композитора Вика Вогела наступао на турнеји широм света, те у Канади снимио компакт-диск  поводом осамдесетог рођендана славног пијанисте Оскара Питерсона. Често наступа и са Д. Гојковићем као члан састава Duško Gojković Big Bend,Torino Big Bend, Duško Gojković International Summit Octet и других ансамбала. Као лидер Big Benda Soul Connection снимио је компакт-диск Balkan Project са Д. Гојковићем, Т. Лакатошем, М. Гонцијем, М. Гјаконовским и К. Рајблом. Паралелно са извођачком и уредничком делатношћу, радио је и као професор трубе у СМШ „Јосиф Маринковић" у Београду. 
Од 2009. године је предводио семинар класичне и џез музике у Будви на коме су учествовали еминентни стручњаци (С. Гут, Т. Смит, Н. Мимо Митровић, М. Смит, Л. Тошић и др.) . 
Од 2010. до 2019. године обављао је функцију Одговорног уредника Биг Бенда РТС и редакције за џез и забавну музику Музичке продукције РТС.
Од 2019. до 2021. године деловао је као Одговорни музички уредник Музичке продукције РТС и музички директор Биг Бенда РТС.
Од 2021. године је извршни директор Музичке продукције РТС.


Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?