Читај ми!

„Опера и драма” Рихарда Вагнера

Рихард Вагнер је био велики композитор опера, а своја схватања о овом жанру изложио је и у студији под насловом „Опера и драма”.

У емисији Кон анима, кроз цитате из ове студије, као и уз одабране одломке Вагнерових опера, уредница Горица Пилиповић подсећа на стваралачке принципе овог аутора.
„Један ми је пријатељ саопштио да сам својим до сада исказиваним погледима на уметност код многих изазвао љутњу – мање стога што сам се трудио да разоткријем разлог неплодотворности нашег садашњег уметничког стваралаштва, а више стога што сам се упињао да назначим услове његове будуће плодотворности. Ово запажање тачније од било чега другог карактерише постојеће стање… Ту љутњу ћу овим списом поново морати да изазовем, и то тим пре што ћу се потрудити да у њему прецизнијим залажењем у посебности – за разлику од уопштеног излагања у Уметничком делу будућности – докажем могућност и непоходност плодоноснијег уметничког стваралаштва у области песништва и музике”, обавештава нас Вагнер на почетку своје студије.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара