Читај ми!

Плаштаница митрополита београдског Исидора

Говори академик Гојко Суботић

„Пре готово пола столећа, у лето 1978, боравио сам у манастиру Светог Павла на југу Атонског полуострва, где сам, на бело окреченом зиду широког празног ходника на спрату, опазио једну једноставно окачену, златом везену тканину. У скромном амбијенту у којем тада ни сама библиотека у суседном делу здања није имала место које је касније добила, чуване су драгоцености које нису захваљујући традицији биле предмет изузетног поштовања и које срећом нису страдале у пожарима од којих је последњи, великих размера,био почетком прошлог века".

„Манастир Светог Павла сам поново посетио већ следеће године и био у прилици да дело старог везиљског умећа боље упознам и снимим његов изглед. Била је то плаштаница, везена на тамноцрвеној свиленој подлози, са представом у чијем је средњем делу било тело Христово, положено након скидања с крста. Око њега, на позадини посутој звездама, налазиле су се небеске силе -анђели, серафими и престоли, а у доњем делу Богородица и апостол Јован који жалост за Спаситељем изражавају ставом и гестовима туге. У угловима,као симболи, Орао и Анђео, Лав и Бик представљају писце јеванђеља, док на тракама са стране програм закључују двопојасни ликови пророка и архијереја. У том слогу приказ је био једна од иконографских варијаната познатих у нашој средини и на ширем подручју стварања у византијској традицији. Питање ближег порекла златом везене тканине у манастиру Светог Павла, међутим, објаснио је натпис испод Спаситељевих ногу са именом њеног наручиоца, Исидора митрополита белоградскаго, духовног поглаварау доба деспота Стефана Лазаревића, између 1417. и 1423. који је носио титулу ексарха свих српских земаља". (Из излагања академика Гојка Суботића у САНУ).

У овонедељном Храму, Радио Београда 2, поводом додељене награде Медаља САНУ" за 2023. годину из области друштвених и хуманистичких наука академику Гојку Суботића, слушамо свечано предавање под насловом „Плаштаница митрополита београдског Исидора" академика Суботића одржано у свечаној сали САНУ.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара