Читај ми!

Седам речи Христових

Вечерашњу емисију Висине, коју уређује и води Горица Пилиповић, испуниће једно од најзначајнијих дела Јозефа Хајдна - Седам последњих Христових речи на крсту.

Године 1785. шпански каноник из Кадиза поручио је од Хајдна оркестарску композицију која ће подстицати вернике на медитацију током служби за време васкршњег поста. Занимљиво је да је дотична црква Санта Куева била у пећини, те да су током поста сваки зид, прозор и стуб били увијени у црно, а светлела би само једна лампа. Служба би почела увертиром, а затим би бискуп проповедао на тему једне од Христових последњих речи на крсту. Оркестар би потом свирао лагани став инспирисан темом, после њега би бискуп коментарисао другу реч и тд. Композиција је - наравно, без уметнутих литургијских коментара - добила наслов Седам последњих Христових речи на крсту и састојала се од лаганог увода, седам медитативних ставова и кратког финала. Хајдн је касније аранжирао музику и као ораторијум, а 1787. је сачинио верзију за гудачки квартет како би је лакше изводили аматерски ансамбли у малим градовима или приватним кућама. Ову верзију ћемо вечерас слушати.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије