Љубав ‒ свеза савршенства

Гост: православни теолог Бранислав Илић, катихета из Новог Сада

„Новозаветно учење о љубави исцрпљује се личношћу Богочовека Христа. На првом месту, Нови завет је нова личност, ново дело, нова љубав. Не може се рећи да је Христос постао љубав. Он је од вечности био љубав и остаје. Љубав није акцидента, није атрибут Божанства, већ суштина Божанства. Христос је љубав. То је доказао својим оваплоћењем, страдањем и васкрсењем. Говорећи о љубави, Он је само рашчлањивао своју личност. Љубав, коју је Христос открио и поклонио свету, има искључиво карактер богочовечански. У љубави су најважније две ствари: Бог и човек. Прво Бог, па онда човек. Човек се формира према Богу. Само у Богу и кроз Бога човек може љубити себе несебичном љубављу. Једино у том случају љубав није егоизам. Само љубав која је дубоко укорењена у природи Божанској, има своју снагу у Богу: снагом Божјом она се држи и траје. У новозаветној љубави Спаситељ не допушта релативност. Њен је циљ да човека учини савршеним, као што је Бог савршен, јер је речено: ’Будите, дакле, ви савршени као што је савршен Отац ваш небески’ (Мт.5, 48). Љубав је знак по коме се може познати да човек припада Богу. Ко много љуби, много и опрашта… Новозаветно учење о љубави нам указује да је љубав суштина свих дарова које Дух Свети дарује хришћанима. Љубав је суштина вере, суштина наде, суштина кроткости, суштина смирености, суштина знања, суштина добра, суштина милостивости, суштина молитве, суштина вечности, суштина савршенства. Љубав је та која свим хришћанским врлинама даје суштину и вечну вредност”, речи су нашег данашњег саговорника, катихете Бранислава Илића.

„Ако језике човечије и анђеоске говорим а љубави немам, онда сам као звоно које јечи или кимвал који звечи”(Химна љубави Светог апостола Павла из Прве посланице Коринћанима, глава 13, стих 1).

Тема овонедељне емисије Храм је љубав ‒ свеза савршенства. Гост у студију је православни теолог Бранислав Илић, катихета Средње школе за дизајн „Богдан Шупут” и Економске школе „Светозар Милетић” у Новом Саду. Члан је уређивачког одбора „Православног мисионара”, званичног мисионарског часописа СПЦ, сарадник Радио Беседе, Епархија бачка, где уређује три емисије. Аутор је документарног филма „Свети Василије Острошки ‒ сведок Васкрсења”.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара