Читај ми!

Београд - изнад Истока и Запада

Гост Бранислав Матић, песник, писац, уредник,, аутор обимне мнографије „Београд изнад Истока и Запада"

„Причају да је овај град настао. А ја га сматрам вечитим, као воду и ваздух." Тако је Борхес говорио за Буенос Аирес, тако и ми кажемо за свој Београд. Повест Београда, понекад налик на сан, пуна је вртоглавих обрта и недокучивих хирова судбине. Сваки поштен водич требало би да упозори неопрезног путника: ако застанете да то проучите, остаћете заувек. Прогутаће вас историја необјашњивих заљубљивања у овај град. Отвориће вам се дотад непознате очи, видећете и оно што путници никада не виде, шетаћете, „улицама које не постоје".

„Прошли су овуда многи народи, само су се Срби изборили да остану. Нико други није се тако дубоко разумео са Београдом. Као да су они овде доспели буђењем, а не дугим јахањем".

„У књизи пред нама израњају најдубљи кодови и праслике архетипског Белог Града. Његов еп и лирика, историја и геопоетика, нарав и стил, драме и смех. Ту су и старе хронике, места на која се увек враћа, београдски поглед на свет, најзначајније песме и фрагменти, најдаровитији Беогрaђани. И узбудљив летопис од винчанских фигурина до вашег погледа на овим редовима. Довољно рекосмо. Остало ћете сазнати сами.Или нећете. На вама је".(Из монографије „Београд изнад Истока и Запада", аутора Бранислава Матића)

Гост овонедељне Ризнице, Радио Београда 2, је Бранислав Матић, песник, писац, дугогодишњи уредник у угледној издавачкој кући „Принцип-прес" из Београда, аутор обимне, луксузне монографије, која је штампана на српском и енглеском, „Београд изнад Истока и Запада".

Овом монографијом шетамо кроз историју и сан, завирујемо у старе хронике, идемо на места на која се увек враћа, созерцавамо београдски поглед на свет, читамо Београд као град од песама, листамо фрагменте о Београду, кроз летопис београдски ходамо кроз године, векове, миленијуме.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.


Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се