Читај ми!

„Рукотоворине” и „Упутство за употребу”

Саговорници: Слободан Кнежевић Аби и Никола Марковић

У Галеији Б2 представљена су дела новосадског уметника Слободана Кнежевића Абија. Изложба обухвата више од 80 радова насталих у различитим техникама у периоду од 1976. до 2021. године и представља почетак истраживања новосадске постмодернистичке уметничке сцене. За Кнежевићево дело, како истиче ауторка текста у каталогу изложбе Ирина Суботић, у целости важи Гропијусов исказ: „Рукотворина је основа сваког уметника”.

Упркос новим технологијама, мрежама, фантастици, дематеријализацији, концептуалним идејама и дубоким теоријама, Кнежевићев рад је рукотворина у којој препознајемо чин његовог стваралачког тренутка графике испуњене догађањима у материји.

Изложба је реализована у сарадњи са новосадском галеријом Бел Арт, која је у свом простору приредила изложбу „Линија, Слободан Кнежевић Аби”, у оквиру које је представљен други део уметниковог опуса.

У Златном пресеку Слободан Кнежевић Аби се осврће на своју вишедеценијску каријеру.

У другом делу емисије најављујемо једну од априлских изложби која ће бити отворена 18. априла у Ликовној галерији Културног центра Београда. Никола Марковић представиће се радовима под именом „Упутство за употребу”. Пошто се, као уметник, темом анализе нимало једноставних структура, механизама и(ли) узрока корпорацијских (манипулативних) моћи бави годинама уназад, Никола Марковић овај пут фокусирао се на непосредне последице које моћ оставља на људе. Циклус радова „Упутство за употребу” у фокус ставља питања из домена (з)гаженог достојанства ─ како личног (радничког) тако и колективног, па и националног. „Као прилично усамљен пример бављења овом темом, у земљи где култура памћења у себи по правилу садржи и елемент катастрофе заборава и свест о томе како снове о једнакости, слободи, солидарности, братству овде данас мало ко сања ─ изложбу Упутство за употребу уметника Николе Марковића можемо читати, односно посматрати и као својеврстан апел и позив на достојанство. (Из текста Н. Миленковића)

И Никола Марковић биће гост Златног пресека.

Емисију води Тања Живковић.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво