Феномен Хрват православац

Саво Штрбац и Радован Пилиповић

Подаци о популацији са последњег пописа у Хрватској показали су да је број становника смањен за десет одсто и пао знатно испод четири милона. Смањен је удео мушкараца и младих у популацији. Опао је и број католика. Мање је Срба. Порастао је једино број православних Хрвата.

Укупан број Хрвата православаца односно Хрвата православне вероисповести готово је удвостручен у односу на претходну деценију. Тада је православних Хрвата било око шеснаест а данас више од тридесет хиљада. Упркос околностима у којима живе Срби у Хрватској, изложени асимилацији, кроатизацији или покатоличењу, збуњује појава "Хрвата православца" а овај концепт интригира и као феномен и као статистички тренд.

Шта та појава представља у социополитичком, религијском и идентитетском смислу. У каквом је односу са наслеђем Павелићеве Хрватске православне цркве и какве ефекте може имати на Српску заједницу у Хрватској данас, за Речено и прећутано, говоре Саво Штрбац, председник Документационо информативног центра Веритас и Радован Пилиповић, историчар и директор Архива Српске православне цркве.

Уредник и водитељ емсије је Радован Пантовић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије