Читај ми!

Јана Адамовић

У уторак је у Установи културе Пароброд отворена изложба стрипова "Код куће" из истоимене антологије кратког стрипа, која је пред прошлогодишњи Сајам књига изашла као заједнички подухват издавача Бесна кобила и удружења Стрипотетке.

Посетиоци могу да виде радове једанаест еминентних ауторки о раду од куће, међу којима су Јана Адамовић Yana, Ива Атоски, Селена Даниловић, Јелена Ђорђевић, Леа Ембели, Даница Јевђовић, Ана Милојковић Оми, Биљана Михајловић, Ана Петровић, Драгана Радановић и Ивана Филиповић. Стрипови се баве проблематиком одржавања равнотеже између плаћеног креативног рада и неплаћеног рада у кући. Ових једанаест илустрованих прича дотичу се питања као што су феминизам, родна равноправност на послу и у животу, као и изазови рада у култури и пољу стрипа.

Резултат је једанаест стрип наратива, у којима се могу препознати сви читаоци који се сусрећу са кућним пословима и темама обухваћеним у антологији "Код куће". На дугорочном плану Удружење Стрипотетке тежи да подстакне ауторе да се баве ангажованим темама, као и да промовише сарадњу међу ауторима. Један од циљева је и мотивисање публике да се упозна са важним животним темама кроз стрип.

У октобру 2023. Антологији кратког стрипа "Код куће" додељена је награда "Богдан Кршић" за најлепшу књигу Интернационалног сајма књига у Београду, а у марту 2024, удружење Стрипотетке, које стоји иза антологије и ове изложбе, добило је признање Bring the Noize "за страшне илустраторке" Феминистичког културног центра БеФем. Антологија "Код куће" објављена је уз подршку Француског Института у Србији, агенције Комуникарт, удружења младих жена FEMIX и СКЦ Нови Сад.

О овој изложби, удружењу Стрипотетке, о савременом стрипу, ангажованости и стваралаштву у данашњем Клубу 2 говориће стрип ауторка Јана Адамовић.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво