Читај ми!

Гојазност и метаболички поремећаји

О гојазности и повезаним метаболичким поремећајима, као и о вези лабораторијских истраживања и клиничке праксе у овој области разговараћемо са др Аном Ђорђевић, која руководи Одељењем за биохемију Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић” и др Јелицом Бјекић Мацут, начелницом Одељења ендокринологије КБЦ Бежанијска коса.

Према подацима Светске здравствене организације, гојазност код одраслих особа широм света више се него удвостручила од 1990. године, а гојазност адолесцената се учетворостручила. Више од 2,5 милијарде одраслих људи имало је прекомерну тежину 2022. године. 

Група др Ане Ђорђевић интензивно истражује проблем гојазности и сродних метаболичких поремећаја. Истраживања се спроводе на различитим анималним моделима, а тренутно се развијају и модели за истраживања улоге цревне микробиоте у гојазности. Истраживачка група докторке Ђорђевић има вишегодишње искуство и у истраживањима синдрома полицистичних јајника.

У овим истраживањима се остварују сарадње и са клиничким лекарима, међу којима је и др Јелица Бјекић Мацут са богатим искуством у истраживањима и лечењу различитих болести ендокриног система, укључујући синдром полицистичних јајника, дијабетес и др.

У данашњој емисији покушаћемо да сазнамо шта све могу бити узроци гојазности, са којим се све метаболичким поремећајима гојазност директно повезује, као и на које се све начине остварује веза између лабораторијских истраживања на анималним моделима и клиничке праксе. Осврнућемо се и на досад познате резултате научних истраживања о вези цревне микробиоте и гојазности.

Аутор и водитељ емисије: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се