Читај ми!

Kриза БиХ и геополитика Републике Српске

Душан Илић и Огњен Kарановић

Република Српска је плод геноцида над српским народом а не српског геноцида над другим народима, закључио је својевремено ретком историјском луцидношћу Милорад Екмечић. Било је то неколико година после Дејтона и окончања рата у Босни и Херцеговини а у време активирања Хашког трибунала. Данас, не први пут од тада, питање наводног геноцидног порекла Републике Српске пласирано је са запада у УН и крајем месеца наћи ће се у виду Резолуције о Сребреници на заседању Генералне скупштине.

Истовремено Високи представник међународне заједнице у БиХ, Kрустијан Шмит из Сарајева је наставио политички обрачун са Републиком Српском, наметањем измена изборног закона. Скупштина у Бањалуци одговорила је контраактом а председник Додик поновио да "самосталност Српске постаје све извеснија". Kризни месец требало би да се оконча "Васкршњим" свесрпским сабором.

Да ли све ово потврђује још једну тезу Милорада Екмечића да неки "вредни људи у Вашингтону Балкан доживљавају као Дизниленд", колико је тињајућа криза у БиХ овога пута озбиљна, где су њени прави корени и каква је геополитика Републике Српске за Речено и прећутано говоре Душан Илић, истрживач са Института за европске студује и Огњен Kарановић, аналитичар Центра за друштвену стабилност.       

Аутор емисије је Радован Пантовић.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво