Читај ми!

Жене у списима Марка Пола

Вековима негован концепт Оријента као места у које је западни свет пројектовао своје еротске фантазије, вероватно много тога дугује записима Марка Пола, посвећеним женама и породичним обичајима у Азији, објављеним у његовом путопису „Опис света”.

Обичаји које Поло описује можда и данас могу да изазову чуђење, а тешко се да и наслутити како су Европљани 14. века реаговали на једно овакво сведочење: „У покрајини Камул, становништво ужива у великим забавама, предаје се свирању на инструментима, певању и игрању. А ако се неки странац настани код њих, они се томе необично радују и наређују свјим женама да га служе свим што му је потребно. Муж онда одлази од куће и настањује се на другом месту далеком два или три дана хода, док странац остане сам са женом и ради са њом што хоће, као да је његова жена, забављајући се до миле воље. Сви су људи из те земље рогоње, јер их жене варају, али они то не сматрају срамотом. Њихове жене су лепе, веселе и много им се свиђа овај обичај". 

У Путу свиле, уз Полове белешке о животу жена из Татарстана, Туркменистана, Тибета, као и покрајине Камул, слушаћете најпознатије азијске певачице 21. века: Киран Алувалију, Урну Чахар Тугчи, Јунгчен Ламо, Лелу Татараидзе.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?