Читај ми!

Вилијам Волтон

Године 1923, 12. јуна, у лондонском позоришту „Еолиан”, премијерно је изведена бурлеска „Фасада” коју је енглески композитор Вилијам Волтон написао на дадаистичке стихове своје пријатељице Едит Ситвел.

Био је то један од највећих скандала које је Лондон икад видео. Ноел Кауард је демонстративно изашао с пола представе, а главну протагонисткињу пријатељи су упозорили да се сакрије како би ли избегла линч побеснеле публике. Само један критичар се сутрадан осмелио да каже да је то била „апотеоза радости” и најинтелигентнија музика коју је икад чуо.
Осам година касније, 10. октобра, на фестивалу у Лидсу, премијерно је изведен Волтонов ораторијум „Балтазарова гозба”. Био је то највећи тријумф у историји енглеске музике.
Овакви невероватни обрти судбине најкарактеристичнија су црта животног и стваралачког пута Вилијама Волтона. У данашњем Времену музике покушаћемо да одговоримо на питање шта је то што је Волтона непрестано водило од катострофе до тријумфа. Слушаћете његове концерте за виолину и виолу, бурлеску „Фасада”, ораторијум „Балтазарова гозба”, Крунидбени марш.


Аутор емисије је Ивана Комадина.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се