Читај ми!

Опера Кармен у Бањалуци

Претходне недеље је у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци одржана поставка опере Кармен Жоржа Бизеа, у драматуршкој интервенцији Питера Брука, а овом догађају посвећујемо данашњу емисију.

Годину дана након једночине опере Бастијен и Бастијена Волфганга Амадеуса Моцарта, Народно позориште Републике Српске одлучило је да постави још један наслов на великој сцени, ангажујући свој оркестар, глумце и певаче, који су сцену делили са уметницима из Београда. За разлику од оригиналне Кармен Жоржа Бизеа из 1875. године, одабрана је верзија Питера Брука из осамдесетих година прошлог века, која више одговара овој сцени и броју учесника. Она, поред бројних измена попут краћег трајања дела, спајања у један чин, изостављања ансамбала и хорова, такође подразумева и свођење певачке поставе на 4 гласа, а то су у овом случају били мецосопран Софија Петровић у насловној роли, тенор Марко Живковић у улози Дон Хозеа, баритон Вук Зекић као Ескамиљо, док су улогу Микаеле играле сопрани Милица Дамјанац и Ивана Милинчић.

О утисцима ове поставке, раду и функционисању ансамбла и позоришта, као и даљим плановима у данашњој Кон аними говориће диркеторка Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић, диригент Стефан Зекић, као и неки од музичара, певача и глумаца овог ансамбла.

 
Аутор и водитељ емисије је Исидора Бован.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво