Томислав Петернек (1933-2024)

У Београду је у 91. години преминуо фотограф Томислав Петернек, један од првих на овим просторима који је новинској фотографији дао уметничку вредност.

Рођен је у Винковцима 1933, а фотографијом се бавио од 1954. године. Почео је у крагујевачкој Светлости, наставио у Борби, Младости, Југословенској ревији, Економској политици. Више од две деценије био је уредник фотографије НИН-а.

На његовим фотографијама су обични људи и свакодневне ситуације, деца, музиканти, пролазници, манекени у креацијама Александра Јоксимовића, најважнији догађаји и личности бивше Југославије, студентски протести '68, земљотрес у Скопљу, поплава у Загребу, 9. март, бомбардовање...

Вишеструко награђиван и цењен, радио је за велике фото-агенције Ројтерс (Reuters), Истлајт (Eastlight), Контраст (Contrast), УНИЦЕФ, Сигму (Sygma) и друге. При Југословенском институту за новинарство покренуо је 1985. године образовни смер за фоторепортере, а као ментор тог одсека едуковао је више од 300 младих људи, од којих су данас већина њих значајна имена у области новинске фотографије.

У знак сећања на Томислава Петернека, у Клубу 2 емитујемо разговор који смо са њим водили поводом ретроспективне изложбе у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић 2016. године. Овом изложбом отворен је први Београдски месец фотографије, на месту на којем је имао и прву самосталну изложбу, када су подвучене основне одлике његових фотографија – „тренутачност, директност, присуство и сведочење“, те трагање за истином, документима живота, кључним ситуацијама, непоновљивим призорима... 

Са Томиславом Петернеком разговарала је Снежана Ристић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво