Читај ми!

Генијалност и одговорност - Опенхајмер и бомба

„Неки људи су се смејали и радовали, неки су аплаудирали, неки плакали. Већина је само ћутала. Сви заједно смо знали да свет више никад неће бити исти", рекао је касније Роберт Опенхајмер о првој успешно изведеној проби атомске бомбе у пустињи Новог Мексика 16. јула 1945. године.

Роберт Опенхајмер је ,,отац атомске бомбе``, вођа пројекта „Мехнхетн" који је за циљ имао конструкцију првог нуклеарног оружја. Име Роберт Опенхајмер је након више деценија проведених у опскурности, доспело у жижу јавности захваљујући актуелном филмском остварењу Кристофера Нолана. Са подсећањем на то ко је био Роберт Опенхајмер, уследила је и ревитализација питања одговорности науке и научника за вођење пројеката у којима се стварају опасна оружја и о катастрофалним последицама по читаву планету које могу имати њихова научна открића.

О генијалности и одговорности, етици и науци за емисију Речено и прећутано данас ће говорити Небојша Нешковић, научни саветник Института "Винча" и генерални секретар "Светске академије уметности и науке" и Милан Милошевић, новинар Времена.

Аутор емисије: Марко Ђурић  

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво