Читај ми!

Бијенале уметности и две изложбе

Ивана Живић, Ђорђе Станојевић, Миодраг Роган, Љиљана Ћинкул, Владо Мартек

У данашњем Златном пресеку говорићемо о првом Бијеналу уметности на Малти, које се одржава од 11. марта и две изложбе - ,,Традиција за будућност" у Галерији Графички колектив и ,,Изрећи све као Хамлет у представи" песника, концептуалног уметника и есејисте Влада Мартека у Галерији Б2.

 

На Бијеналу уметности на Малти своје радове представљају три уметника - сликари: Ивана Живић и Ђорђе Станојевић и вајар Миодраг Роган. Тема првог Бијенала уметности у Валети, које се одржава под патронатом Унеска, је ,,Бело море маслињака", а Република Србија једна је од земаља учесница која се представља у националном павиљону, у простору тврђаве Светога Елма изложбом „Ликовност и наслеђе: визуелни дијалог који носи поруку о потребама чувања и заштите".

Три савремена израза, кроз помало заборављене ликовне медије, слике и скулптуре, повезују време и простор, а site specific поставка настала је у реакцији на архитектуру која је део наслеђа Малте. Kомесар и кустос изложбе је Биљана Јотић, директор Музеја примењене уметности, а изложба је отворена до краја маја.

О свом искуству на Малти и радовима на тему мултикултуралности, природе, спајања времена и простора, у Злтном пресеку говоре Ивана Живић, Ђорђе Станојевић и Миодраг Роган.

Kао део циклуса „Традиција за будућност", који се бави значајним личностима и појавама у протеклих 75 година деловања Графичког колектива, изложба која је у току представља радове из њихове колекције стваране 80- тих година. За ту девету деценију прошлог века посебно се везују два пројекта: југословенска „Мапа Графичког колектива из 1985" са поднасловом „Ваша прилика за графику" и „Графика месеца" (1987-1990). Чине их радови усмерени ка комплексним збивањима на уметничкој сцени тога времена, као и препознатљиви рукописи ауторских личности.

У Златном пресеку разговарамо са кустосом изложбе Љаљаном Ћинкул, умeтничким директором Графичког колектива.

Изложбом под називом ,,Изрећи све као Хамлет у представи" Владе Мартека у галерији Б2, овај уметнички простор започео је своју шесту излагачку сезону. Актуелна изложба се може посматрати као мини ретроспектива, јер обухвата низ дела насталих у периоду од касних 70-их па све до данашњих дана.

Kао што Хамлет изриче дилему, Мартек кроз две скупине изложених радова изриче неизбежну дуалност света, тоталитет једне равнотеже. С једне стране налазе се радови који промишљају поезију и уметност, а с друге геополитички радови који представљају интервенције на различитим геолошким картама или фиктивне карте настале у различитим медијима.
Ретку прилику и велико задовољство да разговара са истакнутим уметником, који се после четрдесет четири године вратио у Београд, имала је Сара Арсеновић.

Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара