Читај ми!

Извор и порекло идеје о косовској аутономији

Александар Павловић и Игор Вукадиновић

У закаснелом националном буђењу, за разлику од осталих балканских народа, Албанци тек током Призренске лиге 1878. године покрећу питање уједињења у један "арбанашки вилајет". Своју будућност тада су видели у оквиру Отоманског царства у коме су уживали значајне привилегије. Kада су две године касније истакли питање независности Порта је војно угушила сваку даљу "арбанашку" амбицију.

Призренска лига, која је предузимала и војне акције у областима Старе Србије, оставила је крупне последице на будућност српско албанских односа. У наредним деценијама и у двадесетом веку, непредвидим историјским токовима, "албански експанзионизам'' јача највише на рачун српских интереса. Иако у оквирима државе Србије на Kосову и Метохији рађа се а затим и реализује идеја "албанске аутономије". С почетком распада Југославије парола "Kосово република" демаскирала је дугорочне амбиције које су данас отелотворене у самопрокламованој "држави Kосово".

"Аутономија Kосова" показала се као прекретница у читавом овом процесу. Зашто и како је до ње дошло, каква је у томе била улога елита, а шта се дешавало у народу. Да ли су интереси Срба и Албанаца непомирљиво супротстављени и каква је будућност српско албанских односа за Речено и прећутано говоре етнолог антрополог др Александар Павловић са Института за српску културу Приштина и историчар др Игор Вукадиновић са Балканолошког института САНУ.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво