Читај ми!

Хришћанске вредности и савремена Европа

Ненад Илић и Никола Танасић

У темеље Европе као цивилизацијског ентитета уграђено је вековно наслеђе прошлости од хеленске преко римске, арапске јеврејске до доминантно хришћанске. У уметности, култури, науци, етици па и политици све до данас неизбрисив је хришћански код. Историјске промене, огроман  напредак и просперитет, у дугом развоју, Европа је остварила пре свега као хришћанска цивилизација.

Савремена Европа и њена нова политичка парадигма оличена у концепту Европске уније ипак ни у једном фундаменталном документу не помиње хришћанство нити се било којој нормативној или институционалној категорији даје хришћански епитет. У једном недавном упутству, Европске комисије, за такозвану инклузивну или коректну комуникацију чак је препоручено  избегавање речи попут "Божић". Због отпора предлог је отишао на "дораду" али остале су препоруке о верски неутралном језику.

Оваквим приступом надмашен је секуларни принцип а индиректно се афирмише идеја пострелигијске или "постхришћанске Европе". Може ли све то бити само метафора за отклон од хришћанства и његовог наслеђа, зашто се догађа и шта се у контексту, нових европских, дешава са хришћанским вредностима. О томе за Речено и прећутано говоре Ненад Илић, свештенилк СПЦ, старешина Цркве Св. Николаја у Амстердаму и политички филозоф Никола Танасић.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара