Роберт (Боб) Чилкот

Реквијем

Вечерашња емисија посвећена је Реквијему Боба Чилкота (1955). Током настајања 2010. године овај савремени британски композитор изјавио је да је у почетку био „престрављен идејом” да напише дело са таквом тежином коју историја носи, али крајњи резултат говори да је са сигурношћу одговорио на изазов. Његов Реквијем, који карактерише нежна атмосфера, пуна опроштаја, дубоко је промишљено, етерично дело у коме је фокус, као и правац у коме се одвија музичко време, одређено композиторовим истанчаним осећајем за мелодију и урођеним осећајем за ритам, било да се ради о лирском, таласастом тенорском солу у ставу Agnus Dei, једноставности става Pie Jesu који има значај емоционалног средишта дела, нежним, пулсирајућим почетним тактовима Introitusa, снажним, неправилним тактовима, става Sanktus, готово плесног каркатера или јединог одеска писаног на енглeском језику, на текст преузет из Књиге заједничких молитви ‒ са почетним стиховима „Ти знаш, Господе, тајне наших срца”, који представља централну тачку текста. На обликовање Реквијема утицала је такође и композиторова жеља да оно има и литургијску и концертну функцију.

Вечерашњи снимак су остварили солисти Лори Ешворт (сопран) и Ендрју Стејплс (тенор), хор катедрале у Велсу, у Сомерсету, у Енглеској и ансамбл Неш. Оргуље свира Џонатан Вон, а диригент је Метју Овенс.

Емисију уређује и води Маја Чоловић Васић.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво