Читај ми!

Млади и однос према раду

Милица Стевић и Нина Васиљевић

Више од половине младих у нашој земљи нема посао. Две трећине њих и даље живи са родитељима и свакодневно добија џепарац. Отуд не чуди податак што скоро 90 одсто младих узраста од 15 до 30 година није у браку и планира да се исели из земље. Додатно обесхрабрује податак да чак две трећине младих није запослено у струци, односно ради у професији за коју се нису школовали. Свака четврта млада особа тврди да на тржишту рада не постоји потреба за њиховим занимањем. Скоро половина младих волонтира јер жели да стекне радно искуство и прошири социјалну мрежу како би лакше дошла до сталног запослења.

Где млади виде своју будућност? Зашто готово половина планира да се одсели у иностранство? На питање где би желели да се одселе, скоро две трећине њих наводи Европу, а свака десета млада особа Америку и даље сматра обећаном земљом. Међу разлозима за паковање кофера и исељеничку визу пре свега су животни стандард, достојанствен живот и веће шансе за добар посао. Са друге стране, за родну земљу их вежу породица и пријатељи.

Какве су амбиције младих људи у Србији? Какве су им реалне могућности и прилике за достојанствен и срећан пословни живот? Данас у емисији Речено и прећутано о томе ће говорити социолог Милица Стевић, истраживачица у Secons групи за развојну иницијативу и економиста Нина Васиљевић, експерт за људске ресурсе.

Емисију води Марко Ђурић.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара