Читај ми!

„Одмор башибозука" и „Пунолетство древне технике"

Јелена Медаковић, Иван Милошевић и Петар Вујошевић

Љубитељи уметности имају прилику да од 5. марта, па до краја месеца у Kонаку кнегиње Љубице виде слику Паје Јовановића „Одмор башибозука", коју је држава крајем прошле године купила на аукцији лондонског „Сотбија". У аутентичном амбијенту Kонака, који одговара епохи и духу оријенталног стила, ова аквизиција представља најзначајнију куповину музејског предмета до сада, коју је Музеј града Београда остварио уз помоћ Владе Републике Србије. Драгоцено дело рађено техником уље на дасци, димензија 41x32,5 центиметара налази се иза непробојног стакла, а у просторији где је изложено стално се прати темпертутра и влажност. Поред слике у Kонаку је изложен и део Легата Паје Јовановића, штафелај, палета и други предмети из уметниковог атељеа.

О овом изузетном уметничком делу за Златни пресек говорили су Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда и Иван Милошевић, кустос музеја.

У другом делу емисије најавјујемо изложбу која ће бити отворена вечерас у Галерији Радио-телевизије Србије, „Пунолетство древне технике - 18 година Мозаика малог формата". Очекује нас више од 70 мозаика уметника из Србије и Европе које је аутор Петар Вујошевић изабрао са претходно одржаних манифестација ове традиционалне међународне изложбе. „Мозаик малог формата" је међународна изложба која утиче на развој ове ликовне технике, на повећање видљивости мозаика и актуелизовање савремених мозаичких пракси. Такође она пружа увид у најновије идеје и кретања у пољу мозаика.

Пројекат се реализује као годишња изложба која даје снажан подстицај успостављању јаке домаће мозаичке ликовне сцене и открива нове, посебно младе, талентоване ауторе и промовише њихов рад.

Гост Златног пресека је Петар Вујошевић, аутор изложбе.

Емисију води Тања Живковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара