Читај ми!

Феномен породице Kенеди у америчком политичком животу

Милан Милошевић и Невена Јовановић

Усуд породице Kенеди је нераскидиво испреплетан са судбином Сједињених Држава друге половине двадесетог века. Не постоји председник Сједињених Држава који је више заокупио пажњу и машту што америчке што светске јавности од председника Џона Ф Kенедија. Kенеди је био најмлађи председник и први римокатолик на том месту. Трагично настрадао у атентату у Даласу пре 60 година, његова смрт и дан данас буди немир у срцима људи целог света и одлична је подлога за разноразна тумачења и теорије завере.

Џонов млађи брат Роберт, од мила називан Боби, био је његов најближи саветник и министар правде. Након братове погибије Боби започиње своју кампању за место председника међутим убијен је у атентату у Лос Анђелесу пре него што је могао да оствари своје амбиције. Та два атентата заједно са убиством Мартина Лутера Kинга су кључни тренуци турбулентних шездесетих година прошлог века и заувек су променили лице Америке.

Међутим и у 21.веку породица Kенеди има нове и важне представнике попут Роберта Kенедија Џуниора,Бобијевог сина, који иако је потекао из породице традиционално оријентисане ка демократској странци наступа као независни и антисистемски кандидат и оштар критичар политике садашњег америчког председника Џозефа Бајдена.

О феномену породице Kенеди у политичком животу хладноратовског света а и касније у данашњој емисији Речено и прећутано говоре новинар ,,Времена'' Милан Милошевић и Невена Јовановић, докторанткиња на Факултету политичких наука.

Аутор и водитељ емисије је Марко Ђурић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара