Читај ми!

Станко Црнобрња: Александар Луј Тодоровић „Медијске индустрије”, CLIO, Београд

Станко Црнобрња: Александар Луј Тодоровић „Медијске индустрије”, CLIO, Београд

Као велики ерудита, одлични зналац комуникационих технологија, културе и уметности, Александар Луј Тодоровић се у књизи „Медијске индустрије” бави интегрисаним системима производње информација. Још 1948. Адорно и Хоркхајмер су увели термин културне индустрије с циљем да замени широко прихваћени термин масовне културе, како би се акценат ставио на нови начин „производње” културних садржаја. Сходно томе, и карактеристика медијских индустрија јесте масовна производња информација, али с врло прецизном циљном групом уз удруживање хетерогених грана комуникације, од новина, радија и телевизије, преко интернета, социјалних мрежа и филма, до индустрија забаве, музике и видео-игара. „Оно што разликује медијске индустрије од свих осталих је чињеница да оне уобличавају наш поглед на свет, нашу машту, наше жудње, те их можемо сматрати индустријама свести”, записао је Стјуард Худ.

Медијске индустрије представљају појаву која се дуго рађала и развијала и досегла такве размере да је постала један од најважнијих фактора савременог друштва, који утиче на скоро сва друштвена кретања. Њихов се утицај очитује како на културном, тако и на информационом, али и на економском пољу. Може се слободно рећи да се медијске индустрије данас налазе у средишту културних, друштвених и економских кретања. Оне не само да преносе већ и активно учествују у стварању нове слике света и нових богатстава, оне говоре о нашим животима али их истовремено из темеља мењају, да би, можда, ускоро управљали њима.

Као инжењер електротехнике, Александар Луј Тодоровић је дуже од четрдесет година био у различитим областима радија и телевизије. Био је директор и декан Међународне академије за радио и телевизију у Монтреу, у Швајцарској, као и предавач на универзитетима у Подгорици, на Цетињу и у Београду. Аутор је и коаутор већег броја књига и чланака из области електронских медија, а посебно му се издвајају књиге „Уметност и технологије комуникација” и „Дискурс нових технологија”. Бавио се и преводилаштвом. Преминуо је јуна 2020.

Гост емисије биће Станко Црнобрња, филмски и телевизијски режисер, сценариста и теоретичар медија, предавач на више иностраних универзитета.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић
 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије