Читај ми!

Значајне личности и странци у домаћој драмској књижевности

Саговорници: Јелена Кајго и Александар Новаковић

Више је повода за гостовање Јелене Кајго, драмске и прозне списатељице и уметничке директорке Битеф денс компаније. Битеф театар 3. марта обележава Дан позоришта (основан је на иницијативу Мире Траиловић 1989. године, као тада најмлађе београдско позориште). Пре два дана објављено је име добитника награде на Конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2024. годину, а жирију је председавала гошћа данашњих Маски. Ове године премијерно ће бити изведена и њена два комада: „Јелена Анжујска” у копродукцији Књажевско-српског театра из Крагујевца и Фестивала „Ћирилицом” из Будве, и „Мага” у Народном позоришту у Ужицу. Са Јеленом Кајго разговараћемо о дометима и плановима Битеф денс компаније, о домаћем драмском тексту, о Јелени Анжујској и Маги Магазиновић. 
Ових дана је у Музеју позоришне уметности у Београду представљена театролошка студија „Странци у српској драми (1734‒1990)” драматурга, писца и историчара Александра Новаковића. На сајту издавачке куће Пресинг пише да се у овом делу „Новаковић бави националним стереотипима који су обележили нашу политичку и друштвену историју.

Од времена нашег првог драмског писца Мануила Козачинског, преко Стерије и Нушића па до легендарног Душана Ковачевића, странци се појављују у нашим позоришним комадима као савезници или непријатељи, а понекад и као егзотични народи о којима се слабо зна”. У претходним радовима бавио се стереотипом Словена у драмама енглеског говорног подручја и Србима као јунацима у америчком филму.

Уредник и водитељ емисије је Гордана Ђурђевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво