Читај ми!

Микропластика – свуда око нас

О микропластици у животној средини и могућностима биоразградње пластичничних материјала

Пластични отпад може бити различитих облика и величина, а комади пластике мањи од пет милиметара називају се „микропластика“. Иако је микроспластика пронађена готово свуда у животној средини, као и у телима различитих животиња и човека, о њеним токсичним ефектима се још увек не зна довољно. Бројна истраживања у овој области су у току. Поред бољег упознавања присуства различитих типова пластичних материјала у животној средини и њихових ефеката на живе организме, проучавају се и могућности за разградњу пластике.
Са др Мајом Раковић из Одељења за хидроекологију Института за Биолошка истраживања „Синиша Станковић“ (ИБИСС) ћемо разговарати о истраживањима присуства микропластике у Србији, али и у остатку Европе. Сазнаћемо које је порекло микропластике у нашим водотоковима, у којим организмима се акумулира, који типови пластичних материјала представљају највећи ризик по акватичне организме, али и како можемо заштити воде од загађивања пластиком.
Са др Ларисом Илијин из Одељења за физиологију и биохемију инсеката ИБИСС-а ћемо разговарати о могућностима разградње пластике помоћу инсеката. Посебну пажњу ћемо посветити пројектима који се тренутно реализују на ИБИСС-у у сарадњи са привредом, а истражују могућност примене ларви брашненог мољца у биоразградњи пластике. Први резултати указују на то да ове ларве успешно разграђују пластику која им је додата у храну, уз одсуство пластике у њиховим ткивима, али и екскрементима.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се