Читај ми!

Нубијска пустиња

Област око Донголе је међу најлепшим пределима целокупне обале Нила, па ипак је једна од најосамљенијих области.

Четири водопада и огромна двострука кривина реке изместили су некадашње караванске руте далеко на исток. У тако плодним а изолованим крајевима, људи су склони да развију сопствене варијанте иначе распрострањених веровања, да их практикују са сировом страшћу и користе лукавство и храброст угрожених мањина да би их заштитили.
Тако је током готово осам векова Донгола била престоница једног хришћанског краљевства коме је врло лако могло да се догоди да не потраје више од 150 година ‒ већ 652. године опустошили су је Арапи. Ипак, мада су нубијски хришћани морали повремено да плаћају дажбине Египту, све до 16. века остали су страсно привржени својој вери.
У данашњем Путу свиле, поред Донголе, обилазимо и друге пределе Нубијске пустиње у музичком друштву Салве Абу Греише, Али Хасана Кубана, Махмуда Фадла и Хамзе Ел Дина.


Аутор емисије је Ивана Комадина.

 

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?