Читај ми!

Сара Симовић

Сара Симовић је глумица рођена у Крагујевцу.

Завршила је Основну школу „Мома Станојловић” и Нижу музичку школу „Милоје Милојевић” – смер гитара. Уписала је Прву крагујевачку гимназију и из ње изашла као носилац Вукове дипломе. Од своје седме године упоредо је ишла у Драмски студио Дома омладине у Крагујевцу, у којем је провела наредних дванаест година.
Студије глуме у Новом Саду, у класи професора Бориса Лијешевића, уписала је 2017. године. У току студирања играла је у представама позоришта „Промена”, као и у мјузиклу „Коса” Позоришта младих (у режији Питера Телихеја), у представама „Велика депресија” Српског народног позоришта (у режији Марка Челебића), „Слика непознатог” Позоришта „Тоша Јовановић” у Зрењанину (у режији Николе Завишића), као и у дипломској представи редитеља Ђорђа Нешовића „Тамо где певају”.
Заиграла је у серијама „Тунел” и „Убице мог оца 5”, где је за улогу Дајане (2021. године, у режији Маше Нешковић) добила награду „Златна антена” за глумачко откровење године . Играла је у студентским филмовима: „Страно тело” (у режији Душана Зорића); „Вози ме на море” (дипломски филм Тамаре Тодоровић) и у филму „Розе” (у режији Тамаре Тодоровић), где је на „Филмском фронту” у Новом Саду освојила награду за најбољу глумицу. Године 2021. Академија уметности и Фондација „Мали принц” додељују јој награду „Мали принц” за постигнуте успехе у области драмских уметности. Завршила је другу годину Трансакционе анализе (ТА 101), едукације за психотерапеута. Глуму на српском језику дипломирала је улогом Хелене у представи „Прослава” у режији Бориса Лијешевића. За ту улогу добила је награду за најбољу женску улогу на фестивалу „ПАФ” у Бањалуци и награду за најбољу епизодну улогу на фестивалу „Трема” у Руми. У Позоришту „Тоша Јовановић” у Зрењанину игра у представама: „Шта ће бити са свима нама” (у режији Бориса Лијешевића), „Љубинко и Десанка” (у режији Милана Нешковића) и „Госпођа министарка” (у режији Душана Петровића). У Југословенском драмском позоришту игра у представи „Диско свиње” (у режији Симе Ђукића). Мастер студије глуме на српском језику завршила је 2023. године на Академији уметности у Новом Саду монодрамом „Кротка”.


Ауторка и уредница серијала: Љубица Крминац

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво