Читај ми!

"Слободан Машић: етика и естетика комуникације", „Тврђаве и стари градови на територији Србије"

Јерко Денегри и Светлана Дингарац

У Галерији Графичког колектива отворена је изложба Слободана Машића, која својим насловом „Етика и естетика комуникације" указује на суштину стваралачког дискурса овог уметника. Слободан Машић (1939–2016) био је архитекта, графички дизајнер, издавач, слободни уметник. Ове године Графички колектив слави свој 75. рођендан, а делом програмске концепције фокусира стваралачке личности и појаве које су својим деловањем постале маркери времена. Феномен Машић у својој пионирској мисији и у различитим креативним формама обележио је и живот Графичког колектива. Био је један од најзначајнијих уметника који су током протеклих пола века обликовали визуелне комуникације у Србији и Југославији. Радио је плакате за Дом омладине, Графички колектив, Атеље 212, БИТЕФ, ФЕСТ, покренуо едицију књига Независна издања, основао Студио Структура...Гост Златног пресека је професор Јерко Денегри, историчар уметности и уметнички критичар.
У другом делу емисије говорићемо о изложби фотографија Светлане Дингарац „Тврђаве и стари градови на територији Србије", која је отворена синоћ у галерији Центра за културу Ковин.

Ова мултимедијална изложба представља део ширег пројекта започетог 2018. године, са циљем да се овај сегмент нашег културно-историјског наслеђа отргне од заборава и приближи јавности. Кроз историју, тврђаве су служиле не само као фортификацијски и војни објекти, већ су биле центри културног, економског и политичког живота на овим просторима, па самим тим представљају важно и неизоставно сведочанство прошлости наше државе.

Изложба је намењена широј публици, а пре свега млађим нараштајима, како би се код њих развила љубав према нашој историји, традицији и културном наслеђу. На изложби је приказано првих четрдесет тврђава и старих градова које је аутор до сада обишао, са акцентом на оне мање познате и оне који гравитирају месту одржавања изложбе.

У Златном пресеку са Светланом Дингарац о занимљивим причама и легендама о тврђавама и градовима...

Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара