Читај ми!

У сусрет пролећу

Саговорници: проф. др Гордана Томовић и проф. др Милорад Вујичић

Иако нас до почетка пролећа званично дели још више од месец дана, први сунчани дани довели су до буђења бројних биљака, а око нас су у цвету висибабе, шафрани, дивљи зумбули, кукуреци, јагорчевине и многе друге.

У данашњој емисији ћемо сазнати како биљке процењују које је време одговарајуће за цветање, како различите врсте дрвећа „знају” када да олистају, али и због чега весници пролећа цветају много пре неких других биљака.

Разговараћемо и о истраживањима разноврсности биљака пролећница у Србији, као и о процени њихове угрожености у склопу израде нове Црвене књиге флоре Србије која је у току. Сазнаћемо који су све типови података неопходни да би се овакве процене извршиле што поузданије, како се до њих долази, али и који је пут од процене угрожености до дефинисања конкретних мера заштите.

Наши данашњи гости долазе са Биолошког факултета у Београду ‒ проф. др Гордана Томовић са Катедре за екологију и географију биљака и проф. др Милорад Вујичић са Катедре за физиологију и молекуларну биологију биљака.


Аутор емисије: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се