Едита Груберова

Едита Груберова је једна од највећих, ако не и највећа словачка оперска певачица.

Посвећујемо јој данашњу емисију Кон анима коју уређује Горица Пилиповић.

Едита Груберова је одушевљавала љубитеље опере широм света у каријери дугој више од пола века поставши водећи колоратурни сопран свог времена. Имала је висок и покретљив глас, светле боје, којим је с највећом лакоћом изводила све орнаменте, трилере, интервалске скокове и фигурације у највишем регистру. Уосталом, њен први велики успех била је виртуозна улога Краљице ноћи у  Чаробној фрули  В.А.Моцарта у Бечкој државној опери 1969.

Убрзо после тог дебија Груберова је бриљирала и у другим ролама колоратурног фаха - белканто операма Доницетија, Белинија и Росинија, а тумачила је и више драмске улоге Вердијевих хероина – Ђилде из  Риголета  и Травијате. Критичар часописа  Опера, после њеног наступа на сцени Метрополитена у овој роли 1989, написао је да Груберова изводи трилере и не размишљајући о њима, да може да пева веома меко и тихо, па опет да њен глас испуни целу салу, као и да успева да надјача цео ансамбл и оркестар у финалу последњег чина. Сама Груберова је, међутим, била свесна да су љубитељи опере често задивљени тим колоратурним моћима. „Али то је најлакши део", говорила је, „много је теже изразити и емоције кроз ту гласовну пиротехнику. Ја знам шта људи од мене очекују, али и тај највиши тон у арији мора бити испуњен емоцијама."

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво