„У винограду Светог Трифуна” и ,,Четири собе”

Гости: Слободанка Ракић Шефер и Милан Хрњазовић

У данашњој емисији Златни пресек говорићемо о две интересантне изложбе. У Кући легата синоћ је отворена изложба „Четири собе” ваљевског академског сликара Милана Хрњазовића. Назив изложбе упућује на четири засебне, а међусобно повезане целине унутар изложбе: Посматрач-филозоф аматер, Погледај ме, Ватра и Меланхолија у рају. Оне одговарају издвојеним просторним целинама унутар галерије.

Метафизички одрази савременог, као и естетска трагања у плодном опусу Милана Хрњазовића – обједињени поставком „Четири собе” ‒ откривају нам јединствени ликовни језик снажних аутобиографских компоненти. „Дубока потреба аутора за интегралношћу средстава пренесена је у стрпљиво и минуциозно израђене амбивалентне композиције доминантних људских фигура, углавном женских особа, смештених у имагинарне екстеријере, али и у варијетете растапања форми, преласка из једног емотивног стања у друго и преображаја идентитета”, истакла је у ликовној критици Маја Живановић.

Гост Златног пресека је Милан Хрњазовић.

У другом делу емисије најавићемо изложбу Слободанке Ракић Шефер „У винограду Светог Трифуна”, која ће бити отворена сутра, 8. фебруара у Галерији Завода за проучавање културног развитка. Изложба настаје у сусрет педесетогодишњици рада наше еминентне сликарке и стогодишњег рођендана винове лозе у дворишту Завода, чији је иначе Свети Трифун светитељ заштитник. „У винограду Светог Трифина” биће представљено тридесетак слика – уља на платну која славе винову лозу, грожђе и вино. Слободанка Ракић Шефер последњих година показује велико интересовање и посвећеност грожђу сликајући ово божанско воће на себи карактеристичан начин. Најновија дела, на којима уметница доказује своје умеће да уздигне и подари смисао детаљима, сведоче нам о томе да је „Слободанка прешла дугачак пут посматрајући широк спектар појава које су се одвијале у токовима уметности. На неким сликама, она и у само неколико зрна грожђа препозна универзум сласти…” Изложба „У винограду Светог Трифуна“ реализује се у оквиру свечаности обележавања славе Завода, Светог Трифуна, и Дана државности Републике Србије, под покровитељством Министарства културе.

Са Слободанком Ракић Шефер у Златном пресеку разговарамо о грожђу, вину, виновој лози, љубави према сликарству која траје пола века...

Емисију води Тања Живковић.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара