Екипа филма Живи и здрави и Страхиња Савић

Емисија о седмој уметности

Београдска премијера филма Живи и здрави заказана је за вечерас, 6. фебруар, док је премијера у Црној Гори одржана недељу дана раније. Филм је претходно светску премијеру имао у Главном такмичарском програму међународног Филмског фестивала  Black Nights у Талину.

Kомедија прати млади пар пре и током свадбе. Динамичан и компликован однос младе, која напрасно одустаје од удаје и младожење који је на инсистирање оца приморан на тај чин, венчање претварају у фарсу са низом неочекиваних обрта. Живи и здрави је копродукција шест држава - партнери су Adriatic Western из Црне Горе, Sense Production из Србије, Analog Vision из Чешке, Kинорама из Хрватске, Kруг Филм из Северене Македоније и Спок Филм из Словеније.

Режију и сценарио потписује Иван Мариновић који је публици познат по дебитантском остварењу Игла испод прага, филму који је 2016. године био црногорски кандидат за награду Оскар. Улоге у филму Живи и здрави тумаче познати глумци и глумице из Србије и региона – Тихана Лазовић, Мирјана Јоковић, Горан Богдан, Драгана Дабовић, Сњежана Синовчић Шишков, Момчило Пићурић, Горан Славић, Дејан Ђоновић и други. У данашњој емисији, као увертиру за премијеру, чућете редитеља Мариновића, део екипе, као и песму коју је за филм написао и извео популарни бокешки дуо Who See.

Од једног дуготрајног промишљања и једне докторске дисертације, настала је књига. Реч је о књизи Наративни светови Живка Николића Страхиње Савића, у коме овај, иначе дипломирани филмски редитељ елаборира и проучава дело чувеног црногорског и југословенског ствараоца.

Страхиња Савић је наш данашњи гост, па ћемо разговарати о главним пунктовима ове књиге, Живку, његовог заоставштини, утицајима, филмској уметности...

Уређује и води Ана Вучковић Денчић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво