Климатски пикник и истраживања Месеца

Саговорници: Милица Тошић и Слободан Бубњевић

Институт за метеорологију Физичког факултета у Београду је објавио позив младим истраживачима да се пријаве за програм под називом „Климатски пикник” (CLIMATE PICNIC). У питању је менторски програм у области истраживања климатских промена намењен младим стручњацима из различитих области који на одређени начин имају додирних тачака са истраживањем климатских промена. Пријаве за овај мултидисциплинарни програм су отворене до 12. фебруара, а од Милице Тошић из Института за метеорологију сазнаћемо много више детаља о концепту „Климатског пикника”, као и о значају оваквих програма за истраживачку заједницу у Србији. Осврнућемо се и на податке који показују да је претходна година најтоплија глобално од када се врше мерења, а разговараћемо и о климатским екстремима у региону.

Летелица Јапанске агенције за аерокосмичко истраживање (JAXA) недавно се успешно спустила на Месец, али до пре неколико дана није производила енергију и није била активна. Променом угла сунчевих зрака, њени соларни панели су почели да производе енергију и летелица је започела своју мисију. Летелица ће анализирати састав месечевог тла и допринети бољем разумевању порекла Месеца. Слетање на Месец технички је врло изазовно и овај успех је помно праћен од стране истраживачке заједнице широм света.

Чини се и да је трка до Месеца данас посебно активна, а о успешном слетању јапанске мисије, као и о осталим недавним слетањима на површину Месеца разговараћемо са Слободаном Бубњевићем, научним новинаром.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се