Шта остаје после трауме и ратног злочина (о роману лауреата 70. Нинове награде)

Саговорник: Стево Грабовац

У данашњој емисији наш саговорник је 70. добитник НИН-ове награде, бањалучки писац Стево Грабовац, поводом романа „Послије забаве”, који је објавила издавачка кућа Имприматур, од прошле године бањалучки и београдски издавач.

Стево Грабовац тако припада и босанскохерцеговачкој, односно регионалној и српској књижевности. Тако се и нашао у избору за НИН-ову награду, а с њим смо разговарали прошле недеље током трајања „Постниновских чаролија” чији је био гост, а које се организују у Дому културе Студентски град.

Роман Стеве Грабовца „Послије забаве” је сложено конципиран роман који има три носећа наративна комплекса. То је билдунгс роман о одрастању генерације рођене 1970-их, то је породични роман који реконструише биографију фигуре оца и то је роман евокативне ратне прозе у чијем је фокусу шире непознати злочин над ромском децом, почињен у околини Босанског Брода, зарад трговине органима. Такође, „Послије забаве” је и роман о наратору, друштвеном аутсајдеру и künstlerroman, односно својеврсни портрет писца у средњем добу.

Уредник и водитељ емисије: Саша Ћирић

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво