„Das Kapital" и „In-between-ness - Међустање"

Жељка Алексић и Соња Жугић

У данашњем Златном пресеку говоримо о две самосталне изложбе.

Уметница Жељка Алексић, представила се изложбом у Градској галерији КЦ град „Das Kapital": Колико кошта постати уметник?

„Das Kapital је фото-књига, или радни дневник, са фотографијама које сам снимила на разним пословима, врло често у селфи маниру. У књизи можете видети фото-документацију, али ћу такође доставити званичне документе АМС-а укључујући радну дозволу, lonzettel итд, са одговарајућим датумима поређаним хронолошки. Књига се завршава стеченом дипломом студија. Цена књиге/уметничког дела је збир свих средстава коју сам зарадила током студија... Дакле, колико кошта постати уметница? Пројектом бих желела да испитам економско стање потребно за привилегију студирања уметности у Бечу, као особа која потиче из радничке породице из земље која не припада Европској унији."

Жељка Алексић је дипломирала  на Академији Ликовних Уметности у Бечу, одсек контекстуално сликарство. У родном Књажевцу основала је неформалну групу Центар за културу и уметност К 019, упоредо се бавећи уметничким истраживањима реакције локалне средине на егзибиционизам и воајеризам. Прва награда за диплому на Академији ликовних уметности у Бечу. Награда Kunsthalle Беч 2023 за учешће на изложби награђених студената за 22/23. Финалиста Награде Димитрије Башевић Мангелос 2023 у Србији.

Са Жељком Алексић у Златном пресеку о радницама и уметницама.

У другом делу емисије најављујемо изложбу уметнице Соње Жугић „Међустање" која ће бити отворена сутра увече у Галерији Графички колектив.

Активна на уметничкој сцени деценију ипо Соња Жугић је у свом стваралaштву највише времена посветила уметности фотографије, а њен рукопис се препознаје по истраживању визуелних вредности пејзажа. У њеним кадровима, насталим у различитим крајевима света, вредносни систем заснован је на минимализму и једноставности у којима су у фокусу атмосфера и наговештај „унутрашњег пејзажа ограниченог линијом магле, потраге, страхова, знакова", део је једног записа ове уметнице. Тако пејзажи на фотографијама Соње Жугић постају места истраживања односа природе и човека, приватног и јавног, унутрашњег бића, луталаштва и отуђења, пише у каталогу ове изложбе Јелена Матић. Реч је, пре свега  о претежно морским и минималистичким пејзажима.

Соња Жугић је дипломирала на одсеку за Филмску и ТВ камеру Академије уметности у Београду. Докторирала је на одсеку за Сценски дизајн Интердисциплинарних постдипломских студија Универзитета уметности у Београду. Специјализовала је дизајн светла на одсеку за Сценски дизајн Станфорд Универзитета у Америци.

У Златном пресеку откривамо „Међустања" Соње Жугић.

Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара