Павле Ракочевић

Виолончелиста

Рођен је 2000. године у Параћину, а са шест година је уписао виолончело у Школи за музичке таленте у Ћуприји, у класи Боже Сарамандића.

Године 2018. уписао је ФМУ у Београду, у класи Драгана Ђорђевића. Основне студије завршио је 2023. године, а тренутно је на мастер академским студијама камерне музике, у класи Немање Станковића.

Наступао је у значајним салама широм Европе, као солиста, члан камерног састава или као члан оркестра и учествовао на многим фестивалима (БЕМУС, БЕЛЕФ, АРЛЕММ, STRINGS, БУНТ, Бољшој фестивал, Meta World, КоторАрт, HAMMER, MESS, ОКТОХ, Young Euro Classic, Чело фест и др). Сарађивао је са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Ансамблом Метаморфозис, камерним оркестром „Гудачи Св. Ђорђа”, Народним позоришем у Београду, Београдским камерним оркестром, оркестром Шлезингер, као и са члановима Београдског барока. Сарађивао је такође и са многим значајним извођачима и диригентима (Бруно Кампо, Данијел Гајс, Данијел Роланд, Србољуб Динић, Бојан Суђић, Габријел Фелц, Најџел Кенеди, Дориан Љељак, Кајан Калхор, Роман Симовић, Симон Трпчески итд), као и са композиторима (Александар Седлар, Ана Крстајић, Лазар Ђорђевић, Ирена Поповић Драговић, Драшко Аџић, Драгана Јовановић, Ана Гњатовић, Александра Вребалов и многи други).

Био је полазник курса „Colluvio 2018” када је радио са Мајнхардом Холером, Јуријем Котом, Оливером Милић Хиршер и Клаус-Кристијаном Шустером. Учествовао је у пројекту EUphony 2020 и том приликом сарађивао са истакнутим музичарима попут Данијела Гајса, Дорен Динглингер, Емилиja Перканa, Карлa Родригезa, Срђанa Сретеновићa, Слободанa Герићa и др. Учествовао је и у пројекту Western Balkan Youth Orchestra 2022, када је остварио сарадњу са Јоанисом Петракисом, Мехметом Орхалом Ахискалом и многим другим уметницима.

Похађао је мајсторске курсеве код Драгана Ђорђевића, Имреа Калмана, Дамјана Сарамандића, Милутина Младеновића, Ивана Кучера, Дениса Северина, Александра Латковића, Ласла Фења и других.

Добитник је многих награда на фестивалима, републичким и међународним такмичењима као члан камерног састава, као солиста или члан оркестра.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво