Александар Золотић

Александар Золотић је илустратор, рођен у Зеници.

Од раног детињства је испољавао сликовиту машту и запажање кроз цртеже и тако свакодневне тренутке чинио посебним. Годинама касније дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, 2012. године, на одсеку за примењену гафику, на смеровима илустрације и анимације, у класи проф. Растка Ћирића. У току завршних година студија његове илустрације употпуњују књиге и сликовнице домаћих аутора објављиваних код водећих издавача. Поједине књиге су овенчане и наградама за најбољу илустрацију, као што су награда „Невен” за 2013. годину, за књигу „Музичар са цилиндром и цветом на реверу” Драгане Кршенковић Брковић, и 2018. годину за књигу „Неко се уселио у ону стару вилу” Уроша Петровића. Међу осталим Золотићевим запаженим издањима налази се и стрип роман „Корпоративни пандемонијум”, настао у сарадњи са Зораном Пеневским, који је инспирисан серијалом Золотићевих илустрација. Књига је добила награду УЛУПУДС-а за најбоље стрип остварење Београдског сајма књига 2014. године.

Рад на дечијим књигама прелази на виши ниво сарадњом са илустраторском агенцијом Bright из Лондона, започетом 2015, која му омогућава рад са издавачким компанијама као што су Harper Collins, Macmillian, Oxford University press и Disney publishing.

Поред илустровања књига, радио је у студију за развој видео-игара Mad Head Games, а заједно са продукцијском кућом Digitalcraft радио је на кратком анимираном филму „Ехо”, који је током 2018. године освојио бројне фестивалске награде.

Све досад постигнуто не би било могуће без подршке његове супруге и деце са којима живи у Београду.

Ауторка и уредница серијала Љубица Крминац.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво